Discuta cu prietenii tai pe forum click aici
Fiziologie/Anatomie, Antrenamente, Recuperare, Nutritie
Intreaba specialistul
Antrenor personal

/2010 articole/205-antrenor-personal-1.jpg Daniel Oprea
campion balcanic

   In ultimii cåtiva ani, institutia antrenorului personal (personal trainer) a luat amploare si in Romånia. Daca in tai cu traditie, precum SUA sau Canada, acestia au chiar un sindicat propriu si  profesia ca atare se gaseste in nomenclatorul de profesii si meserii, noi suntem inca la inceput de drum. Cu toate acestea, cei interesati pot gasi si apela la serviciile unui antrenor personal in aproape toate orasele din tara.

Antrenorul personal, moft sau necesitate?

   Probabil, multi se intreaba care este rolul antrenorului personal, gåndindu-se ca a merge la sala si a te antrena nu presupune cine stie ce cunostinte. Ei bine, lucrurile stau cu totul altfel: salile sunt pline de practicanti, mai vechi sau mai noi, care arata la fel ca in prima zi de sala, desi unii se antreneaza de ceva vreme.
   Mai mult decåt atåt, nu sunt putini aceia care, in dorinta de a transa rapid problema slabirii sau a masei musculare, se antreneaza haotic, se supraantreneaza, se accidenteaza, tin diete fanteziste citite prin reviste sau internet, faa a se gåndi macar o clipa la esenta lucrurilor: fiecare dintre noi este unic si ca atare, antrenamentul si nutritia trebuie individualizate in functie de scopul propus (slabire, mentinere sau acumulare de masa musculara), de vårsta, de sex, de problemele medicale avute, de timpul ce urmeaza a fi acordat antrenamentelor, de obiceiurile alimentare deja existente.

Antrenorul personal este consilierul personal pe probleme de antrenament

   Antrenorul va alege tipul de antrenament care se potriveste cel mai bine nevoilor si scopului dumneavoastra. Acesta trebuie sa se asigure ca antrenamentul este placut si bine tolerat de catre practicant, va alege intensitatea optima in functie de forma fizica, tipul somatic, vårsta si sexul fiecaei persoane si va organiza sedintele de antrenament astfel incåt acestea sa fie atractive, eficace si, nu in ultimul rånd, sigure.

De cele mai multe ori, antrenorul personal se substituie unui consilier personal pe probleme de nutritie.

   Acesta va alege impreuna cu dumneavoastra planul nutritional optim indeplinirii scopului propus, va tine cont de obiceiurile alimentare existente, de eventualele afectiuni de care suferiti, va intocmi dieta si va va recomanda suplimentele nutritive care sa va sustina efortul depus in sala de antrenament, dar care sa si conduca catre forma fizica dorita.

Antrenorul personal – element de stimulare a motivatiei si a increderii in sine

   De foarte multe ori, cei care merg la sala renunta mai devreme sau mai tårziu, din cauza lipsei de motivatie sau a lipsei unor rezultate vizibile, rapide si facile.
   Rolul antrenorului personal este acela de a mentine un nivel constant al motivatiei si increderii in sine a practicantului, precum si de a fi factorul  de stabilitate si obiectivitate in relatia acestuia cu dezideratul ales.

Antrenorul personal – puterea exemplului

   Intotdeauna am fost de paere ca, in postura de antrenor personal, este greu sa pretinzi cuiva sa faca ceea ce tu insuti nu poti face. Sigur, poti fi un foarte bun teoretician, insa atunci cånd va trebui sa te antrenezi cot la cot cu elevul tau iar acesta nu va gasi in tine elementul de motivatie, increderea acestuia scade.
   De asemenea, este greu sa ceri cuiva sa tina o dieta pentru a slabi atåt timp cåt tu insuti esti obez sau forma fizica iti tradeaza lipsa de interes pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Antrenorul personal – cunostinte temeinice, experienta, pedagogie, educatie

   Nu orice persoana intr-o forma fizica decenta este si antrenor personal.
   Antrenorul personal trebuie sa fie o persoana calificata si atestata de institutiile de profil.  Experienta acestuia, fie ca sportiv ori ca teoretician, joaca un rol foarte important in relatia cu practicantul. De aceea, atunci cånd va hotaåti sa apelati la serviciile unui antrenor personal, este intelept sa solicitati documente care sa ii ateste calitatea, sa cereti referinte despre acesta si, nu in ultimul rånd, sa stabiliti clar, de la inceput, conditiile colaboraii viitoare. Cunostintele de pedagogie, precum si educatia, sunt elemente care fac diferenta intre un antrenor personal bun si un diletant.

Antrenorul personal – profesionalism, seriozitate si responsabilitate

   Sunt convins ca, dincolo de cele enumerate mai sus, antrenorul personal trebuie sa se remarce prin seriozitate si responsabilitate. O atitudine dedicata si responsabila fata de practicant si scopul acestuia este dovada profesionalismului unui antrenor personal.
   In final, consider ca a apela la serviciile unui antrenor personal este o abordare inteligenta in demersul tau spre o infatisare mai buna, spre o viata mai sanatoasa si mai lunga.

 articol apaut in revista Culturism&Fitness nr. 205(2/2010)