Discuta cu prietenii tai pe forum click aici
Fiziologie/Anatomie, Antrenamente, Recuperare, Nutritie
Intreaba specialistul
Mixurile proteice

/2010 articole/205-mixuri.jpg

   Laptele contine doua tipuri de proteina, caseina si zer, 80% din prima si 20% din ultima. Majoritatea culturistilor stiu ca fiecare tip are capacitate de absorbtie distincta.
   Zerul se absoarbe rapid, in aproximativ 90 de minute de cånd a fost ingerat. Stimuleaza cresterea sintezei proteinei in muschi care depinde de prezenta si raportul dintre aminoacizii esentiali continuti. Caseina este eliberata in sånge si absorbita in tesuturi mult mai incet. Studiile au demonstrat ca, odata ajunsa in stomac, caseina „brånzeste” si elibereaza gradual aminoacizi, timp de aproximativ 7 ore.
   Asadar, in timp ce rapiditatea absorbtiei la zer favorizeaza sinteza proteinei in muschi, eliberarea treptata de aminoacizi la caseina ajuta la minimizarea distrugerii proteinei in muschi si amortizeaza efectul catabolic al hormonilor, precum cel al cortizolului.
   Copiii din ziua de azi sunt, in general, mai inalti decåt copiii din trecut si multi atribuie asta laptelui. De vreme ce laptele este primul aliment al oamenilor si al altor mamifere, este o formula specializata de crestere. Balanta de nutrienti continuta a evoluat ducånd la maximizarea ratei de crestere a copiilor.
   Dar mai este inca ceva special la acest aliment. Contine factori care stimuleaza eliberarea de hormoni anabolici care conduc la cresterea musculara. De exemplu, peptide mici care sunt active in corp pot fi implicate in stimularea hormonala pe care laptele o ofera.
   Un studiu recent, efectuat pe copii in vårsta de 8 ani, care a comparat laptele cu carnea, a aflat ca laptele ingerat a ajutat la eliberarea a doi hormoni de crestere: insulina si IGF-1. Pe de alta parte, carnea, desi are o concentratie mare de proteina, nu a avut niciun efect asupra hormonilor de crestere. Cresterea de IGF-1, pe care laptele o furnizeaza, actioneaza ca un factor de crestere, ceea ce poate explica cresterea generala in inaltime a generatiilor la copiii de acum. Inducerea cresterii hormonului de crestere dat de lapte implica faptul ca laptele de acum poate contine ceva care nu era prezent si in trecut. Unii suspecteaza ca adaugarea de IGF-1 in lapte ese responsabila cu cresterea in inaltime la copiii de acum, dar astea sunt pure speculatii. Un hormon de tip peptida, cum este IGF-1, este degradat in aminoacizii constituienti in procesul digestiv.
   Un studiu urmator, facut de aceiasi specialisti pe copii in vårsta de 8 ani, a dorit sa determine daca proteine din lapte au actiuni diferite asupra hormonilor. Timp de o saptamåna, 57 de copii au primit zer cu continut mineral scazut, zer cu continut mineral mare, 3. caseina cu continut mineral scazut sau caseina cu continut mineral mare.
   Zerul a crescut nivelele de insulina semnificativ mai mult decåt caseina, la fel si rezistenta la insulina a crescut. Dimpotriva, caseina din lapte a produs o crestere mai mare a IGF-1, care poate fi explicata prin prezenta lactozei in lapte. Mineralele adaugate laptelui nu au avut niciun efect asupra eliberarii hormonilor. Alte studii au aratat ca, desi laptele are un indice glicemic moderat, indexul insulinic este mult mai mare.
   Aceste noi descoperiri pot explica de ce copiii de azi tind sa fie mult mai inalti si de ce o combinatie de proteina, precum cea din lapte, pare sa fie foarte buna pentru adaugarea de masa musculara. Zerul, prin inducerea eliberarii insulinei, favorizeaza cresterea asimilarii aminoacizilor in sånge, producånd un efect catabolic prin efectul anabolic. Pe cealalta parte, caseina extinde efectul anabolic prin cresterea de IGF-1 si ofera efectul anticatabolic, prin eliberarea lenta de aminoacizi in sånge. Asadar, cele doua surse de proteine par sa actioneze cel mai bine daca sunt prezente in mod simultan.

Alexandru Bolborici
dupa Ironman

articol aparut in revista Culturism&Fitness nr. 205(2/2010)