Discuta cu prietenii tai pe forum click aici
Fiziologie/Anatomie, Antrenamente, Recuperare, Nutritie
Intreaba specialistul
Problema steroizilor

/2009 articole/192_stero1.jpg

   Problema steroizilor în sport este un subiect controversat. Pe de o parte, avem un grup care nu vede nimic gresit în folosirea steroizilor si spune ca sunt rare complicatiile medicale legate de utilizarea lor de catre sportivii sanatosi. Desigur, ei evita problema etica, aceea de a folosi medicatie de îmbunatatire a performantelor care, în esenta, este o metoda de trisare si distruge ideea de fairplay si reduce aura de nobilitate a statutului de campion în orice ramura sportiva. De îndata ce publicul afla ca un sportiv a folosit steroizi pentru a ajunge campion, el este considerat doar produsul acelor substante. Ei nu stiu ca doar steroizii nu pot produce un campion. Antrenamentul, tehnicile învatate si mostenirea genetica, toate joaca un rol determinant în obtinerea victoriei sportive.
   Chiar daca nu sunt mereu prezente printre utilizatori, complicatiile medicale legate de folosirea steroizilor apar totusi destul de frecvent. Ele merg de la acnee si chelire påna la boli de inima. Mai multi culturisti profesionisti au murit datorita unor boli de inima în trecut si probabil si mai multi vor muri în viitor. Cele mai multe infarcte au fost initiate de un cheag care a blocat o artera într-o inima cu vase de sånge deja îngustate de arterioscleroza. Alti cåtiva culturisti profesionisti care foloseau cantitati mari de steroizi au avut cåteva preinfarcte, preinfarcte minore, dar nu a fost stabilita o legatura clara între aceste simptome si steroizi.
   Un studiu a aratat ca folosirea steroizilor în doze mari mareste concentratia de celule rosii din sånge. Sångele mai dens mareste riscul de cheaguri si creste riscul de infarct.
   Dozele mari de steroizi cresc de asemeni presiunea sangvina, reduc colesterolul bun, de mare densitate, si afecteaza negativ structura fibrelor musculare ale inimii. Aceste efecte sunt însa contrabalansate de o nutritie buna si exercitiu fizic, ceea ce explica numarul relativ mic de sportivi care cad morti în urma unor infarcte.
   Mult mai rare sunt cazurile de afectare concomitenta sau multipla a diferitelor organe interne. Recent, un pacient de 24 de ani, care nu consuma alcool, a fost diagnosticat cu pancreatita acuta, epuizare acuta a rinichilor si calciu în exces în sånge. El a declarat ca se injectase timp de 2 luni, de 3 ori pe saptamåna, cu testosteron.
   Desi aceste cazuri sunt rare, e bine sa va gånditi serios înainte de a decide sa folositi steroizi. Mai bine nu!

articol aparut in revista Culturism&Fitness nr. 202 (7/2009)